Tofu pochází z Číny a začalo se vyrábět ve druhém století před naším letopočtem. Ve dvacátém století se známost tofu rozšířila i do západních zemí a to díky zvýšenému zájmu o zdravu vegetariánskou stravu. Tofu se cení především pro vysoký obsah bílkovin, díky kterému lze použít jako náhražku masa, ale také i pro svou schopnost přejmout chuť ostatních použitých přísad. Sója obsahuje 36,5% bílkovin, což je mnohem více, než se nachází třeba ve vejcích (12,5%) nebo v mase (20%). Tyto bílkoviny jsou hodnotné a dokáží nahradit masitou stravu. Sója obsahuje i esenciální aminokyselinu linolin, omega 3 nenasycenou kyselinu. Obsahuje i esenciální aminokyselinu methionin, která v jiných luštěninách chybí, obsahuje jí ovšem v menší míře. Je proto potřeba jí doplňovat z jiných přírodních zdrojů, jako jsou ořechy a semena, což při vegetariánské či veganské stravě není problém. Lecitin v sóji příznivě ovlivní funkci vašeho mozku. Sojová výživa je jak pro dospělou populaci, tak pro děti stálým zdrojem vysoce kvalitních živin i obranných látek.
Rozlišujeme různé příchutě tofu - uzené, bylinkové, zeleninové, marinované, česnekové, s mořskou řasou, neochucené a pod. Tofu můžeme použít ve slané i sladké kuchyni. Takzvané tvrdé tofu - připomíná sýr, měkké tofu- připomíná puding.
V posledních letech se objevuje nárůst přecitlivělosti na potraviny u širokého spektra obyvatel a to také na živočišnou stravu. Jde hlavně o to, že živočišná strava je zátěžová pro naše orgány. Hlavně jde o ledviny, žaludek, játra a slinivku a v neposlední řadě střeva. Na rozdíl od masa, ryb, drůbeže a mléčných výrobků je sója ( v jakékoli úpravě) ochranným štítem proti rakovině, a právě výše zmíněným alergiím. I ten nejmenší pravidelný vliv nenápadně zapracovaného živočišného produktu do potravin, jako je třeba živočišný tuk, může ve svém důsledku způsobit kolizi některých životně důležitých orgánů. Třeba kardiovaskulárního systému, mozku, nervového systému, pohybového systému a dalších. Toto pravidelné působení známe dobře z přírody, kdy pravidelná kapka vody může udělat dírku do kamene. Proto jak je psáno v Božím slově bibli- „ Buďte obezřetní....."
Tofu obsahuje asi 15% bílkovin, vitaminy E, B, K, F a A, z minerálů je to mangan, vápník, draslík, zinek, fosfor, železo a měď, má jen málo tuků a kalorií, ale co nemá jistě - LDL cholesterol, to tam nenajdeme. Tofu je velice vhodným produktem pro tu nejširší škálu obyvatel a to hlavně pro svou velmi lehkou stravitelnost. Hodí se tedy i pro výživu velmi malých dětí. Tofu lze zařadit do dietního programu osob nemocných s cukrovkou, obezitou, nemocemi oběhového a pohybového aparátu.
Tofu lze docela dobře vyrábět i doma. Jeden způsob, jak doma vyrobit tofu je přibližně tento: přes noc namočené sójové boby rozmixujeme a uvaříme s vodou. To potom přecedíme. Vznikne sójové mléko a okara- tu můžeme zpracovat dál, hodí se do pomazánek, karbanátků a pod. Sójové mléko zasýříme ( citronová šťáva nebo sůl) a potom vzniklou hmotu přecedíme přes jemné plátno. I s plátnem zatížíme a pak už se můžeme těšit na tofu. Jde o jistou zručnost a hlavně přesný poměr přísad na přesně určené množství sójových bobů.
Tofu se vyrobí sražením sójového mléka a to i doma, dá se dusit, smažit, přidat do guláše, péct i restovat. Tofu je vhodné ve všech světových kuchyních, kde je kvalitativně rovnocennou náhražkou masa. Lze jej konzumovat v syrovém stavu i jako pomazánku, do listového těsta jako náplň a tak podobně. Vhodné recepty s tofu najdete v naší kategorii recepty.