Když zestárne, jeho kůra popraská, ale stále vyžaduje péči a stále rodí olivy. I z pecek je možné vymačkat tu výbornou a všestranně použitelnou hmotu - olivový olej, která je plná živin pro naše zdraví. Olivy jsou velice křehké a tak jejich sklizeň vyžaduje velkou opatrnost. Holemi se jemně tluče do větví a spadané olivy se ihned převážejí do místa dalšího zpracování. Představte si obří umyvadlo ve kterém jsou dva žulové válce, které olivy rozdrtí a tato kaše se potom lisuje. Vytékající olej se ještě dále filtruje a čistí a potom se uchovává pro další využití.
Ve slupce olivy najdeme rostlinné barvivo - pigment antokyanin a látky, které dávají olivám jedinečnou chuť a aroma. Oliva má hojně vlákniny a trigliceridy, jež se skládají z glicerinu a dalších mastných kyselin. Oliva je bohatá na antioxidanty a vitaminy A,D, E, draslík, vápník, železo a fosfor.
Využití oleje v kuchyni
Olivový olej se dá využít výborně v kuchyni. Jeho tepelná stabilita není sice příliš vysoká - je to 190-215°C, ale přesto jej můžete využít i pro krátké smažení na ne příliš rozpálené pánvi. Olej je nejlepší extra panenský lisovaný za studena, protože si uchovává nejvíce vitaminů, antioxidantů a esenciálních olejů a pokud smažíte vzhledem k nezdravosti smažení opravdu jen občas nezatíží to zas tolik vaší peněženku. Olej má intenzivní chuť a proto ho používáme především do výraznějších pokrmů. Extra panenský olivový olej (extra virgin) se vyrábí pouze mechanickou cestou - lisováním za studena z prvního lisování oliv a má nízkou kyselost a jemnou vůni.
Zažívací systém - Olivy používáme při nechutenství, před hlavním jídlem dobře rozkoušeme pár oliv a tím se nám zvýší obsah žaludečních šťáv. Osoby, které trpí problémy se žlučníkem například při pomalém vyprazdňování žlučníku nebo poruchou odtoku žluče mohou užívat olivy a olivový olej jako cholagogum- to jsou látky stimulující tvorbu žluči, nebo podporují vyprazdňování žlučníku tím, že stimulují tvorbu a sekreci žluči. Tady je nutná opatrnost a dobrá znalost svého žlučníku a zejména pohlídat jak reaguje žlučník na určité potraviny.
Oliva a olivový olej pro svůj vysoký obsah vlákniny a oleje je výborným a šetrným projímadlem. To zajisté uvítají osoby trpící zácpou a hemeroidy.
Oběhový systém - Olivový olej má schopnost snižovat LDL cholesterol, pomáhá vstřebat vápník z potravy, čistí krev, chrání srdce a cévy- brání vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Kůže a sliznice - Olivový olej, který chvilku „žvýkáte" v ústech a necháte ho proniknout do celé ústní dutiny, chrání vaše dásně a zuby před paradentózou. V lékařství pro jeho léčivou schopnost, krásně vyhojí rány a čistí i okolí zranění či léčí některé exémy. Olej dokáže také výborně ošetřit popálenou kůži či drobná hmyzí bodnutí. Jako preventivní lék jej můžeme používat denně jednu polévkovou lžíci na lačno.
Kosmetika - V kosmetice se olivový olej používal k potírání těla a vlasů po koupeli, aby bylo tělo a vlasy vláčné a pružné, můžeme použít i na rozpraskané ruce a ztvrdlou kůži rukou i nohou. Síla olivového oleje spočívá ve vitaminu A, který zjemňuje kůži a pomáhá při tvorbě nových buněk, a ve vitaminu E, který tělo chrání před volnými radikály a tím zabraňuje předčasnému stárnutí kůže. Používá se i jako vlasový balzám.