Houby s otazníkem
Dodnes je nejasné jakého jsou houby vlastně původu, do nedávna patřily mezi rostliny, přestože vykazují některé jiné vlastnosti a mají jiné rozmnožování než rostliny. Mezi živočichy ale nepatří také, přestože některé jevy mají s živočichy společné a tak byly, vědci v poslední době, houby vyřazeny z rostlinné říše a byla vytvořena třetí specifická říše - říše hub.
Houby jsou vlastně plodnice pod zemí rostoucího podhoubí. Houby se vyskytují ve velmi mnoha čeledích a druzích a neživí se jako zelené rostliny. To znamená nevytvářejí svojí podstatu pomocí listové zeleně a přijímané vody a kysličníku uhličitého ze vzduchu. Houby potřebují ke svému životu a růstu již hotové hnilobné produkty, tedy nejčastěji humus lesní půdy, nebo parasitují na pařezech či živých stromech. Ojediněle se vyskytl i parasitický růst houby na člověku (třeba v průduškách či v mozku) a to pokud člověk pracoval v pěstírně a byl více ve styku s jejich výtrusy.
Negativa hub
Kromě toho, že existuje velké procento jedovatých a nejedlých hub, jsou i ty jedlé špatně stravitelné v syrovém stavu a je potřeba je tepelně upravit. Proto také hub nemáme nikdy jíst větší množství. Houby se tráví neobvykle dlouho a to 9 hodin, přestože i nejtěžším jídlům pro žaludek to trvá hodin 7 a běžnému jídlu hodin 5. Za špatnou stravitelnost může chitin polysacharid, který nahrazuje celulózu a beta-glukany. Lidský organizmus nemá enzymy, které by je dokázaly štěpit. Naskýtá se otázka zda byly vůbec houby stvořeny k jídlu...
Říká se, že houby v přírodě působí jako „plíce země" působí jako nějaký filtr a nasávají do sebe mnohé škodliviny včetně radioaktivity. Mohou v sobě kumulovat těžké kovy (olovo, rtuť), které vytvářejí komplexy s chitinem v houbách. To se může stát především v oblastech s vyšší ekologickou zátěží. Nejlepším bioindikátorem se ukázala ve studii píchavka. Z tohoto hlediska jsou lepší houby rostoucí na dřevě (např. hlíva) a samozřejmě houby pěstované.
Berte vážně varování o skladování a uchování hub v co nejlepším stavu v otevřené nádobě - nejraději v košíku z přírodního materiálu. Nesmí se zapařit, a to platí i při nákupu v obchodě. Protože mají houby vysoký obsah vody snadno se zapaří, plesniví a podléhají mikrobiální zkáze.
Pozitivní účinky hub
Některé houby mohou našemu tělu pomáhat, dokonce i léčí, dva druhy z nich jsou žampion a hlíva ústřičná, ale ty popisujeme v samostatném článku. Nás budou zajímat ty nejznámější jedlé druhy. Najdeme je většinou na podzim v lese. Nemají žádné výrazné vlastnosti, ale dodají jídlu vůni a chuť a tím podporují vylučování trávicích šťáv. Najdeme v nich vitaminy D, B a karoteny. Z minerálů zinek a měď. Obsahují 90% vody, necelé 1% tuků, asi 4% bílkovin a přibližně stejné množství sacharidů.
Obezita - Obsah kalorií je 310 -320 cal na 100 g hub, což dělá z hub potravinu při redukční dietě. Při malé kalorické hodnotě mají totiž dobrou sytící schopnost.
Ledviny a tlak - většinou při onemocnění ledvin a vysokém tlaku ordinuje lékař neslanou dietu, a právě zde se také uplatní houby. Ve formě prášku poslouží jako dochucovadlo a navíc jsou v této formě houby lépe stravitelnější.
Nejznámější lesní houby jsou jsou celá řada hřibů, některé druhy holubinek, křemenáč, čirůvka, václavky, kozák, bedla jedlá, klouzky, lišky a řada dalších pochoutek z darů lesa. Známe také lanýže tato houba se používá i ve sladkých desertech. No a v neposlední řadě známe „ jidášovo ucho", a shii-take, česky houževnatec jedlý. Tato houba má svou tradici v asijských potravinách.
No a naše česká bramboračka, smaženice, houbová omáčka, houbový kuba a jiné speciality kuchyně našich maminek a babiček? To je opravdu vůně domova v pravém slova smyslu. A bez toho „lovení" v šeru lesa a zakopávání o kořeny, ale se šťastným úsměvem a spokojeností z „úlovku" se to přece neobejde. Takže pozitivní účinek hub je i zdravá procházka na čerstvém vzduchu. Takže ať každý zhodnotí účinky a přínos hub sám pro sebe.
Text: ZiskejZdravi.cz