Syrový hrášek obsahuje 78,9% vody a následující živiny: Sacharidy, proteiny, komplex vitamínů skupiny B, vitamín C, E, provitamín A, draslík, hořčík, železo, zinek, kyselinu listovou a vlákninu. Čerstvé lusky jsou výborným zdrojem kyseliny folické. 100 g hrášku poskytuje 65 µg nebo 16% DDD folátů. Foláty patří do skupiny B vitamínů, nezbytných pro syntézu DNA uvnitř buněk.
Hrášek obsahuje rovněž hodně kyseliny askorbové (vitamín C). 100 g čerstvých lusek má 40 mg neboli 67% DDD vitamínu C. Vitamín C je mocným, ve vodě rozpustným antioxidantem. Zelenina bohatá na tento vitamín pomáhá lidskému tělu bojovat proti infekčním chorobám a odstraňuje nebezpečné volné radikály z těla.
Hrách obsahuje fytosteroly, obzvláště ß-sitosterol, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Hrášek je také bohatým zdrojem vitamínu K. 100 g čerstvých lusek obsahuje kolem 24.8 µg neboli 21% DDD vitamínu K-1.
Zdravotní výhody hrachu:
Hrách obsahuje všechny potřebné živiny, které by měla mít strava určená pro srdce, díky čemuž je vhodným doplňkem stravy všech, kdo mají slabé srdce.
Vzhledem k tomu, že je bohatý na vitamíny skupiny B a minerály potřebné pro správnou funkci nervového systému, je velice vhodný v případě oslabené nervové soustavy, podrážděnosti, deprese a nespavosti.
Protože škrob se v hrachu během trávení přeměňuje na glukózu, snášejí ho dobře i diabetici.
Hrášek je vynikající nejen syrový, ale třeba i uvařený v podobě kaše či polévky. Fantazii se meze nekladou.